Σχολικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2017 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 

Για 5η συνεχή χρονιά, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, διοργανώνει Σχολικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ζωγραφικής, είναι «Ζουζούνια, ο μικρόκοσμος του ΕΠ ΑΜΑΘ» και απευθύνεται σε Μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας, όπου εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.

Λιβελούλες, σκαθάρια, αράχνες, πεταλούδες, μυρμήγκια, μέλισσες, πασχαλίτσες και άλλα πολλά ασπόνδυλα αποτελούν τον μικρόκοσμο ενός Εθνικού Πάρκου, τα οποία συμβάλλουν και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου φυσικού περιβάλλοντος.

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την αξία που έχει το φυσικό περιβάλλον για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, ενώ παράλληλα είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ότι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε λοιπόν τους μαθητές των παραπάνω τάξεων, να δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής, με οικολογικό μήνυμα, που να σχετίζονται με το θέμα του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη φρεσκάδα της νεανικής σκέψης.

Διευκρινίσεις:

Στον διαγωνισμό ζωγραφικής, μπορούν να συμμετέχουν μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης δημοτικού. Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω:

1. Οι διαστάσεις των έργων που θα υποβληθούν δεν θα πρέπει να είναι μικρότερες από 30x40 εκ.

2. Πρέπει να συμμετέχουν ατομικά.

3. Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται μόνο σε μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης δημοτικού.

4. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει με μία μόνο ζωγραφιά. Επί ποινή αποκλεισμού τα έργα που θα σταλούν θα πρέπει να είναι ιδέες των συμμετεχόντων και όχι αναπαραγωγή υπαρχόντων εικόνων.

5. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν μολύβια, μαρκαδόρους, νερομπογιές και κηρομπογιές για να δημιουργήσουν τη ζωγραφιά τους.

Σημείωση: Τα έργα δεν θα πρέπει να έχουν λάβει μέρος σε άλλον διαγωνισμό.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής των έργων που θα βραβευτούν, είναι:

• Η σχέση με το θέμα

• Η ποιότητα του έργου από καλλιτεχνική σκοπιά

• Ο βαθμός ευαισθητοποίησης του παρατηρητή

Αξιολόγηση έργων

Τα έργα που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα απαρτίζεται από:

1. Μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης

2. Εικαστικούς καλλιτέχνες και εμπειρογνώμονες του χώρου.

Έπαθλα

1. Θα δοθούν βραβεία στους τρεις πρώτους νικητές

2. Έπαινος συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι μικροί καλλιτέχνες, μπορούν να στείλουν τα έργα τους ταχυδρομικώς στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, σε κλειστό φάκελο, με την ένδειξη «Για τον διαγωνισμό Ζωγραφικής του ΕΠΑΜΑΘ», μέχρι την Τετάρτη 14 Μαΐου 2017, στην παρακάτω διεύθυνση:

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Τ.Κ. 67063, Πόρτο Λάγος Ξάνθης

Ημερομηνία παραλαβής θεωρείται η ημερομηνία που υποβλήθηκαν τα έργα των μαθητών στο ταχυδρομείο.

Ο φάκελος αποστολής για τον διαγωνισμό ζωγραφικής, θα πρέπει να περιλαμβάνει: το πρωτότυπο έργο τοποθετημένο πάνω σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. πάνω σε χαρτόνι) περίπου 35x45 cm (για ασφάλεια του έργου), τον τίτλο του έργου, τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του παιδιού που δούλεψε για τη δημιουργία του έργου αυτού (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνο).

Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες συμφωνούν στην πιθανή δημοσίευση των έργων τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εκθέσεις κλπ. Μετά την υποβολή των έργων οι διοργανωτές έχουν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να τα αναπαραγάγουν, να τα δημοσιεύσουν και να τα εκθέσουν σε οποιοδήποτε μέσο, χωρίς την περεταίρω ανακοίνωση, την άδεια ή την αποζημίωση του δημιουργού τους. Οποιαδήποτε προσφυγή στα δικαστήρια αποκλείεται.

Παρουσίαση και βράβευση των έργων

Η παρουσίαση των έργων και η βράβευση των νικητών, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο Φ.Δ. για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Περί τα τέλη Απριλίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης http://www.fd-nestosvistonis.gr/fd/, καθώς και στην αντίστοιχη σελίδα του στο Facebook/Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, θα ανακοινωθούν: τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την Απονομή Βραβείων, η ημερομηνία της εκδήλωσης αυτής, καθώς και τα βραβεία που θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές.

Παράλληλα, τα βραβευμένα έργα και άλλα επιλεγμένα θα χρησιμοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, για το ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, με θέμα «Έγκριση διεξαγωγής μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος».

Πληροφορίες για το διαγωνισμό:

• Χατζηεφραιμίδου Γεωργία (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης) email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

• Μιχαηλίδου Σάσα (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης) email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 25410/96646

Fax. 25410/96924