Θέμα:      Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2015 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/Βάθμιας & Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Φιλίες στις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες του ΕΠΑΜΑΘ» και απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των σχολείων της  Π/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας, όπου εξαπλώνεται το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ.

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την αξία που έχει το φυσικό περιβάλλον για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, ενώ παράλληλα είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ότι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε λοιπόν τους μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης των ανωτέρω δημοτικών σχολείων, να δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής, με οικολογικό μήνυμα, που να σχετίζονται με το θέμα του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη φρεσκάδα της νεανικής σκέψης.

Μια από τις πιο όμορφες σχέσεις που αναπτύσσεται μεταξύ ζώντων οργανισμών είναι η φίλία. Στις λίμνες ή στις λιμνοθάλασσες, υπάρχουν διάφορες φιλίες. Άλλοτε υπάρχει «φιλία» μεταξύ ανθρώπων και ζώων και άλλοτε υπάρχει «φιλία» ενός ζώου με κάποιο άλλο. Πολλές φορές η «φιλία» μεταξύ ζώων, είναι σχέση αλληλεξάρτησης και επιβίωσης. Η μαγική έννοια της φιλίας μπορεί να ερμηνευτεί από τους μικρούς μας φίλους με τη μοναδικότητα που την έχει ο κάθε ένας από αυτούς στο μυαλό του.

 

Διευκρινίσεις:

Στο διαγωνισμό ζωγραφικής, θα συμμετέχουν μαθητές δημοτικού (5ης και 6ης τάξης).Οι μαθητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω:

1.    Οι διαστάσεις των έργων που θα υποβληθούν δε θα πρέπει να είναι μικρότερες από 30x40 εκ.

2.    Πρέπει να συμμετέχουν ατομικά.

3.    Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται μόνο σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικού.

4.    Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει με μία μόνο ζωγραφιά.

5.    Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν μολύβια, μαρκαδόρους, νερομπογιές και κηρομπογιές για να δημιουργήσουν τη ζωγραφιά τους.

Τα έργα των μαθητών μπορούν να δουλευτούν είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι.

 

Σημείωση: Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να μην έχουν λάβει μέρος σε άλλον διαγωνισμό.

 

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής των έργων που θα βραβευτούν, είναι:

·         Η σχέση με το θέμα

·         Η ποιότητα του έργου από καλλιτεχνική σκοπιά

·         Ο βαθμός ευαισθητοποίησης του παρατηρητή

 

Αξιολόγηση έργων

Τα έργα που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν από Επιτροπή  Αξιολόγησης η οποία θα απαρτίζεται από:

1.    Μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης

2.    Εικαστικούς καλλιτέχνες και εμπειρογνώμονες του χώρου.

 

Έπαθλα

  1. Θα δοθούν βραβεία στους τρεις πρώτους νικητές της κάθε κατηγορίας.
  2. Έπαινος συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Αποστολή συμμετοχών

Οι μαθητές μπορούν να στείλουν τα έργα τους ταχυδρομικώς στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, σε κλειστό φάκελο, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό Ζωγραφικής του ΕΠΑΜΑΘ», μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, στην παρακάτω διεύθυνση:

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας - Ισμαρίδας

Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Τ.Κ. 67063, Πόρτο Λάγος Ξάνθης

Ημερομηνία παραλαβής θεωρείται η ημερομηνία που υποβλήθηκαν τα έργα των μαθητών στο ταχυδρομείο.

Ο φάκελος αποστολής για το διαγωνισμό ζωγραφικής, θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρωτότυπο έργο τοποθετημένο πάνω σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. πάνω σε χαρτόνι) 35x45cm (για ασφάλεια του έργου), τον τίτλο του έργου, τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και το ονοματεπώνυμο του μαθητή που δούλεψε για τη δημιουργία του έργου αυτού.

Με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες συμφωνούν στην πιθανή δημοσίευση των έργων τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εκθέσεις κλπ. Μετά την υποβολή των έργων οι διοργανωτές έχουν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να τα αναπαραγάγουν, να τα δημοσιεύσουν και να τα εκθέσουν σε οποιοδήποτε μέσο, χωρίς την περεταίρω ανακοίνωση, την άδεια ή την αποζημίωση του δημιουργού τους. Οποιαδήποτε προσφυγή στα δικαστήρια αποκλείεται.

 

Παρουσίαση και βράβευση των έργων

Η παρουσίαση των έργων και η βράβευση των νικητών, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο Φ.Δ. για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

 Ο χώρος, η ημερομηνία, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα βραβεία που θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές, θα ανακοινωθούν αναλυτικά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης http://www.fd-nestosvistonis.gr/fd/, καθώς και στην αντίστοιχη σελίδα του στο Facebook/Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, αλλά και με έγγραφο μας που θα σταλεί στις σχολικές μονάδες δημοτικού, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δ/θμιας εκπαίδευσης Περιφέρειας ΑΜΘ.  

 

Παράλληλα, τα βραβευμένα έργα και άλλα επιλεγμένα θα χρησιμοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, για το ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς.

 

Πληροφορίες για το διαγωνισμό:

  • Χατζηεφραιμίδου Γεωργία (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης)

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

  • Μιχαηλίδου Σάσα (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης)

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τηλ. 25410/96646

Fax. 25410/96924

 

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

 

Δρ. Μάνος Κουτράκης

 

Τακτικός Ερευνητής

Πατήστε εδώ για να δείτε την ανακοίνωση σε μορφή pdf.