Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Βιοποικιλότητας, διοργανώνει Σχολικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής – Αφίσας για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου των Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, με θέμα:

«Η Βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Καλούμε λοιπόν, στο πλαίσιο της δράσης που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» - ΕΠΠΕΡΑΑ, τα παιδιά της 5ης και της 6ης τάξης του δημοτικού, να στείλουν ζωγραφιές και τα παιδιά όλων των τάξεων του γυμνασίου, να στείλουν αφίσες με οικολογικό μήνυμα (ψηφιακής μορφής), που να σχετίζονται με το ανωτέρω θέμα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη φρεσκάδα της νεανικής σκέψης.

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί έναυσμα για την αναζήτηση και ανακάλυψη της ιδιαίτερης αξίας της Βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των μαθητών να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Διευκρινίσεις Διαγωνισμού:

Στο διαγωνισμό ζωγραφικής, θα συμμετέχουν μαθητές δημοτικού (5ης και 6ης τάξης). Οι μαθητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω:

1. Οι διαστάσεις των έργων που θα υποβληθούν δε θα πρέπει να είναι μικρότερες από 30 x 40 εκ.

2. Πρέπει να συμμετέχουν ατομικά.

3. Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται μόνο σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης.

4. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει με μία μόνο ζωγραφιά.

5. Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν μολύβια, μαρκαδόρους, νερομπογιές και     κηρομπογιές για να δημιουργήσουν τη ζωγραφιά τους.

Στο διαγωνισμό αφίσας, θα συμμετέχουν οι μαθητές γυμνασίου και θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Το κάθε έργο θα πρέπει να υπάρχει σε επεξεργάσιμη ψηφιακή μορφή υψηλής ανάλυσης και εκτυπωμένο σε ποιοτικό χαρτί, διάστασης όχι μικρότερης από 30 x 40 εκ. Μπορούν να συμμετέχουν, ατομικά ή σε ομάδες έως 5 ατόμων.

2. Το έργο θα πρέπει να έχει τίτλο, να έχει δηλαδή ένα επικοινωνιακό μήνυμα, το οποίο θα γίνει το κεντρικό σύνθημα της φετινής εκδήλωσης για τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης.

3. Κάθε μία ομάδα μαθητών μπορεί να συμμετέχει με μία μόνο αφίσα.

4. Μπορούν να συμμετέχουν ατομικά ή σε ομάδες έως πέντε ατόμων.

Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να μην έχουν λάβει μέρος σε άλλον διαγωνισμό.


Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής των έργων που θα βραβευτούν όσον αφορά τις ζωγραφιές, είναι:

• Η σχέση με το θέμα

• Η ποιότητα του έργου από καλλιτεχνική σκοπιά

• Ο βαθμός ευαισθητοποίησης του παρατηρητή

Τα κριτήρια επιλογής όσον αφορά τις αφίσες, είναι:

• Η σχέση με το θέμα

• Η πρωτοτυπία

• Ο τίτλος

• Η ικανότητα μετάδοσης του μηνύματος

• Οι χρωματικοί συνδυασμοί και

• Η τεχνική

 Αξιολόγηση έργων

Τα έργα που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα απαρτίζεται από: 1. Μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης

2. Αναγνωρισμένους εικαστικούς καλλιτέχνες

Έπαθλα

1. Θα δοθούν βραβεία στους τρεις πρώτους νικητές της κάθε κατηγορίας.

2. Έπαινος συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

3. Η καλύτερη αφίσα θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο προβολής της εκδήλωσης της βιοποικιλότητας, που θα διοργανώσει ο Φ.Δ.

Αποστολή συμμετοχών

Οι μαθητές μπορούν να στείλουν τα έργα τους ταχυδρομικώς στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, σε κλειστό φάκελο, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό Ζωγραφικής/Αφίσας του ΕΠΑΜΑΘ», μέχρι τις 13 Μαΐου 2013, στην παρακάτω διεύθυνση, με την ένδειξη να μην ανοιχτεί από το πρωτόκολλο:

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας Πόρτο Λάγος Ξάνθης Τ.Κ. 67063


Ημερομηνία παραλαβής θεωρείται η ημερομηνία που υποβλήθηκαν τα έργα των μαθητών.

Ο φάκελος αποστολής για το διαγωνισμό ζωγραφικής, θα πρέπει να περιλαμβάνει το πρωτότυπο έργο τοποθετημένο πάνω σε σκληρή επιφάνεια 35 x 45 cm (για ασφάλεια του έργου), τον τίτλο του έργου, τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και το όνομα του μαθητή που δούλεψε για τη δημιουργία του έργου αυτού.

Ο φάκελος αποστολής για το διαγωνισμό αφίσας, θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτυπωμένο το έργο σε διάσταση Α3, τοποθετημένο σε σκληρή επιφάνεια 35 x 45 cm, καθώς και σε ψηφιακή μορφή (επεξεργάσιμο αρχείο υψηλής ανάλυσης), συνοδευόμενο από τον τίτλο του έργου, τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και το όνομα του μαθητή/μαθητών που δούλεψαν για τη δημιουργία του έργου αυτού.

Με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες συμφωνούν στην πιθανή δημοσίευση των έργων τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε εκθέσεις κλπ. Μετά την υποβολή των έργων οι διοργανωτές έχουν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να τα αναπαραγάγουν, να τα δημοσιεύσουν και να τα εκθέσουν σε οποιοδήποτε μέσο, χωρίς την περεταίρω ανακοίνωση, την άδεια ή την αποζημίωση του δημιουργού τους. Οποιαδήποτε προσφυγή στα δικαστήρια αποκλείεται.

Παρουσίαση και βράβευση των έργων

Η παρουσίαση και η βράβευση των συμμετοχών, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο Φ.Δ. για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Ο χώρος, η ημερομηνία, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα βραβεία που θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές της κάθε κατηγορίας, θα ανακοινωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης http://www.fd-nestosvistonis.gr/fd/, καθώς και στην αντίστοιχη σελίδα του στο Facebook/Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό:

Χατζηεφραιμίδου Γεωργία (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης)

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μιχαηλίδου Αναστασία (Επόπτης - Ξεναγός Φορέα Διαχείρισης)

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 25410 96646 Fax. 2541096924