Ο Ποταμός Νέστος ή το Ποτάμι της Ζωής, αιώνες τώρα διασχίζει τις βαθιές κοιλάδες και τα φαράγγια της οροσειράς της Ροδόπης και ακούραστα μεταφέρει τα μυστικά των Διονυσιακών Μυστηρίων για να χαθούν στο απέραντο γαλάζιο του Θρακικού Πελάγους. Ένας τόπος μαγικός που όποιος τον επισκεφτεί θαρρείς και μαγεύεται από τους μελιστάλαχτους ήχους της λύρας του Ορφέα που ακόμα και σήμερα μέσα από το κελάηδισμα των πουλιών και το κελάρυσμα του ποταμού καλεί την Ευρυδίκη του, στο αδιαπέραστο Δάσος του ποταμού και πάντα μα πάντα επιστρέφει για να ανακαλύψει τα μυστήρια του ευλογημένου αυτού τόπου.

Το ίδιο συνέβη και στον Alexander Wirth. Ο Alexander είναι σήμερα βιοχημικός στο Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας του Ανόβερου Γερμανίας. Για πρώτη φορά επισκέφθηκε την περιοχή του Δέλτα του Νέστου στα είκοσι του μαζί με την παρέα του. Ήδη από την εφηβεία του είχε αρχίσει τις εξορμήσεις μαζί με τον πατέρα του στην φύση με έντονο ενδιαφέρον στην άγρια πανίδα και χλωρίδα καταγράφοντάς τα με τον φωτογραφικό του φακό. Η αφορμή της επίσκεψης του ήταν ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην γερμανική τηλεόραση στο οποίο ο Hans Jerrentrup αποκάλυπτε την ομορφιά και την οικολογική αξία της περιοχής.

Μην γνωρίζοντας την περιοχή , στη δεύτερη του επίσκεψη στο Δέλτα του Νέστου, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους της περιοχής και σιγά-σιγά ανακάλυπτε τον τεράστιο πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας. Δεν είχε ξαναδεί φοινικόπτερα ή πελεκάνους ούτε το μοναδικό στα Βαλκάνια παραποτάμιο Δάσος του Νέστου.

Μαγεμένος από όλα αυτά, από τότε έρχεται κάθε χρόνο και φεύγει με τις αποσκευές γεμάτες εμπειρίες, αναμνήσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το 2010 ήρθε σε επαφή με το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή και θέλοντας και αυτός να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής, αποφάσισε όλες αυτές τις αναμνήσεις που αποτύπωσε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του να φτιάξει με δικά του έξοδα ένα φωτογραφικό λεύκωμα και να το μεταφράσει και στα ελληνικά και αγγλικά.

Το λεύκωμα, «Ο Νέστος, Ένα Ταξίδι στη Φύση» περιέχει φωτογραφίες σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας καθώς και των βιοτόπων που θα τα συναντήσει κανείς, και είναι το δικό του ταξίδι όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το λεύκωμα αυτό το παραχώρησε στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, για αποκλειστική εκμετάλλευση, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τον τόπο αλλά και την έμπρακτη προσφορά του στη διατήρηση του τόπου αυτού.

Εμείς με την σειρά μας θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη αυτή προσφορά του και να του ευχηθούμε να έχει πάντα επιτυχίες.

Το λεύκωμα του Alexander Wirth, «Ο Νέστος, Ένα Ταξίδι στη Φύση», διατίθεται σε τρεις γλώσσες( ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά), από τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργούν στο ΕΠ ΑΜΑΘ (Κεραμωτή και Πόρτο Λάγος).