Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης των ψαριών 2019

 

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, πραγματοποίησε εκδήλωση για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών», όπου συμμετείχαν 10 μαθητές από το Ιδιωτικό Σχολείο Άξιον Ξάνθης.

Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση των μαθητών γύρω από θέματα που αφορούν την μετανάστευση των ψαριών από και προς τα ποτάμια, τους λόγους που το κάνουν και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στην προσπάθεια τους αυτή. Αναλύθηκαν όροι όπως «ανάδρομα» και «κατάδρομα» ψάρια. Αναφέρθηκε το πρόβλημα που δημιουργούν τα φράγματα που κατασκευάζει ο άνθρωπος στις μετακινήσεις των ψαριών και υποδείχθηκαν πιθανές λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος από αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, όπως οι «σκάλες ψαριών» και τα παρακαμπτήρια κανάλια. Επίσης έγινε παρουσίαση των ενδημικών ειδών ψαριών που υπάρχουν στα υδάτινα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το υγροτοπικό σύμπλεγμα του Εθνικού Πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης έκτασής του και της μεγάλης βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής του αξίας. Σκοπός του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.