Καθαρίστε τη Μεσόγειο

ΕΠΑΜΑΘ – Καθαρίστε τη Μεσόγειο Την Τρίτη 14 Μαΐου, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας με την ενεργή συμμετοχή του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας Μυρωδάτου, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που διοργανώνει το Δίκτυο «Μεσόγειος SOS».

Από το 1995 η εκστρατεία αυτή, ενώνει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη κοινή δράση ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση, πραγματοποιώντας ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών.

Καθημερινά, τεράστιες ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς και γίνονται η αιτία τραυματισμού και θανάτωσης πολλών θαλάσσιων οργανισμών. Ειδικά τα μικροπλαστικά μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα θαλάσσια είδη, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ενημέρωση των 85 μαθητών και των 10 συνοδών του σχολείου, σχετικά με τον σκοπό της εκδήλωσης και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες μοιράστηκαν γάντια και σακούλες και δόθηκαν οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν κατά την περισυλλογή σκουπιδιών. Στον υπεύθυνο της κάθε ομάδας, δόθηκε από ένα «Φύλλο Καταγραφής Σκουπιδιών» προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα είδη και τις ποσότητες των σκουπιδιών που περισυλλέχθηκαν.

Από τον καθαρισμό της παραλίας, συγκεντρώθηκαν αρκετές σακούλες σκουπιδιών, με τα πλαστικά να υπερισχύουν για μια ακόμη χρονιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές που πραγματοποίησαν τον καθαρισμό της παραλίας, συμμετείχαν σε δύο περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα οποία ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Η περισυλλογή των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν από τον καθαρισμό, έγινε από όχημα του Δήμου Αβδήρων, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.