Την Τρίτη και Τετάρτη 17 και 18 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε διημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Τοπία Μακεδονίας – Θράκης: Εθνικά Πάρκα και Υγρότοποι». Τη διημερίδα διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή το φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία».

Στη συνδιοργάνωση της διημερίδας συμμετείχαν οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων: Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Οροσειράς Ροδόπης, Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου, και Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Σκοπός της διημερίδας ήταν να τονίσει την αλληλεπίδραση ανθρώπου - φύσης στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από τον Φ.Δ του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διανεμήθηκε έντυπο υλικό, προβολή του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών και ακολούθησε παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Φ.Δ., Δρ Μάνο Κουτράκη, με τίτλο «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης: «Το μεγαλύτερο υγροτοπικό Πάρκο της Ελλάδας». Δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί και να γνωρίσει τις ομορφιές του Εθνικού Πάρκου το ευρύτερο κοινό και να υπάρξει ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης και των προσκεκλημένων καθηγητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, καθώς επίσης και του κοινού. Μέλημα όλων είναι η διαχείριση, προστασία και διαφύλαξη, αλλά και η αισθητική και περιβαλλοντική αξία αυτών των Εθνικών Πάρκων.