Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης έφτασε και μαζί με αυτόν σε λίγες μέρες θα υποδεχθούμε και τους φτερωτούς μας φίλους τα χελιδόνια που μας συντροφεύουν όλο το καλοκαίρι φτιάχνοντας τις φωλιές τους στα σπίτια μας.

Στην Ελλάδα έχουμε πέντε είδη χελιδονιών το Λευκοχελίδονο, το Σταυλοχελίδονο, το Μιλτοχελίδονο, το Βραχοχελίδονο και το Οχθοχελίδονο τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που κάνουν την φωλιά τους και το μέρος όπου τα βλέπει κανείς.

Από τα πολύ παλιά χρόνια ο ερχομός της Άνοιξης συνδέοταν άμεσα με την άφιξη των χελιδονιών και οι άνθρωποι στη Θράκη γα να τα καλωσορίσουν κρατούσαν ένα ομοίωμα χελιδονιού την «χελιδόνα» και τραγουδούσαν τραγούδια, τα χελιδονίσματα.

Εμείς στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταρεία Ελλάδος θα πούμε τα δικά μας «χελιδονίσματα» από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου με την συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΠΕ Καβάλας και Ξάνθης.

Τα χελιδονίσματα είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό να ενημερωθούν τα παιδιά για το μακρινό ταξίδι των χελιδονιών, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την μετανάστευση αλλά και πληροφορίες για τα ίδια τα πουλιά. Επίσης κατά την διάρκεια θα κατασκευάστούν φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια, τις οποίες μετά τοποθετούμε για να κατοικηθούν από τους φτερωτούς μας φίλους.