Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΟΦΥΠΕΚΑ - Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης

ΛΙΜΝΗ ΙΣΜΑΡΙΔΑ

 

Η Λίµνη Ισµαρίδα (ή Μητρικού) έχει έκταση περίπου 3.200 στρέµµατα και χαρακτηρίζεται ως µικρή και ρηχή, αφού το µέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά το 1,5 µέτρο. Είναι η µοναδική λίµνη γλυκού νερού στη Θράκη, και βρίσκεται νότια της Π.Ε. Ροδόπης. Στα βόρεια εκβάλλει ο ποταµός Βοσβόζης, σχηµατίζοντας ένα µικρό δέλτα, ενώ στα ανατολικά τη διαρρέει ο Λισσός (Φιλιούρης). Το κλίµα που χαρακτηρίζει την περιοχή ανήκει στον ενδιάµεσο µεταξύ µεσογειακού και µεσευρωπαϊκού, τύπο κλίµατος µε επικρατούντα όµως τα χαρακτηριστικά του µεσευρωπαϊκού. Στη νότια πλευρά της συνδέεται µέσω διαύλου µήκους 5,2 χιλιοµέτρων µε τον ορµό Ανοιχτό στο Θρακικό πέλαγος.

Περιδιαβαίνοντας τον τόπο µπορεί κανείς να διακρίνει, τρεις µεγάλες ζώνες βλάστησης:

  • Τη βλάστηση στις νότιες τοποθεσίες της Λίµνης Ισµαρίδας και των λιµνοθαλασσών όπου το αλάτι και η άµµος κάνουν σαφή την παρουσία τους, όπως στα υφάλµυρα νερά, στα αλµυρά λιβάδια, στα αλλίπεδα, στις αµµοθίνες και στις αµµώδεις παραλίες.
  • Τη βλάστηση που διαµορφώνεται στα περιβάλλοντα τα οποία επηρεάζουν οι ποταµοί κοντά στις όχθες τους.
  • Τα µικτά δάση είτε αειθαλή είτε και φυλλοβόλα, καθώς και οι διάφοροι τόποι θαµνώνων.

Μέσα στη λάσπη του βυθού των λιµνοθαλασσών ζουν κρυµµένα πάµπολλα µικρά ζώα, όπως γαστερόποδα, ελασµατοβράγχια, δακτυλιοσκώληκες. Αυτά αποτελούν σπουδαία τροφή για τα παρυδάτια πουλιά που τα αναζητούν ανασκαλεύοντας τη λάσπη µε το ράµφος τους, όπως τα φοινικόπτερα και οι χουλιαροµύτες.

Στην Ισµαρίδα και στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί γύρω στα 200 είδη πουλιών, ενώ φωλιάζουν σπάνια είδη, όπως η βαλτόπαπια, το µουστακογλάρονο και το µαυρογλάρονο. Γενικότερα όλοι οι υγρότοποι της περιοχής (Ισµαρίδα και γύρω λιµνοθάλασσες) είναι ιδιαίτερα σηµαντικοί για το ξεχειµώνιασµα πολλών πουλιών που φτάνουν εδώ από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως κύκνοι, χήνες, πάπιες, κοροµοράνοι και άλλα σπάνια ή προστετευόµενα είδη, όπως οι χαλκόκοτες, ο ροδοπελεκάνος, αργυροπελεκάνος, ο αργυροτσικνιάς, η λαγγόνα και ακόµα η νανόχηνα και το κεφαλούδι µπορεί να παρατηρηθούν εδώ. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 45 είδη θηλαστικών µε σηµαντικότερη την παρουσία της βίδρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο